Naše pčelinje zajednice započinju svoj razvoj već u drugoj polovici siječnja. U samo nekoliko mjeseci, od siječnja do svibnja, broj pčela u košnici može narasti 3-5 puta. Ključ za uspješno prezimljavanje pčela je snaga zajednice i čistoća košnice tijekom siječnja i veljače.

Proljetni razvoj jedan je od najzahtjevnijih perioda za pčelare, jer je tada presudno osigurati optimalne uvjete za pčelinje društvo prije glavne paše. Redovito pratimo vremenske uvjete i stanje pčelinje paše te pravovremeno obavljamo sve potrebne intervencije. U ovom razdoblju, posebnu pažnju posvećujemo zdravstvenom stanju pčelinjih zajednica. Zajednice moraju biti zdrave i očišćene od varoe kako bi se osigurale maksimalno zdrave pčele za proljetnu pašu.
Zdrava pčelinja zajednica, s dobrom maticom, dovoljnim brojem pčela, te adekvatnim zalihama hrane i vode, osigurava uspješan razvoj i prinose tijekom paše. Kvaliteta matice igra ključnu ulogu u prezimljavanju, brzom razvoju i brojnosti pčela u košnici. Snaga zajednice nakon zime također je presudna za proljetni razvoj. Pčelinje zajednice mogu narasti do 40-45 tisuća pčela do početka cvjetanja bagrema u svibnju, što omogućava maksimalno iskorištavanje paše.
Za uspješan proljetni razvoj, svaka zajednica mora imati minimalno 8 kg meda u košnici. Kvalitetna hrana, poput perge (fermentirane peludi) i meda, ključna je za ishranu velikog broja larvi koje će se razviti u produktivne pčele.
Nedovoljan prostor može ograničiti proširenje legla i izazvati rojevni nagon, dok utopljavanje košnice u proljeće povoljno djeluje na razvoj legla, osobito kod slabijih i srednje jakih zajednica.

Kada u svibnju konačno izvrcamo prvi med te godine, imamo na umu sav trud i pažnju uložene u pčelinjak od siječnja, pa čak i prije, tijekom pripreme pčela za zimovanje. Svaki korak u tom procesu doprinosi konačnom uspjehu i kvaliteti meda koji dolazi do naših potrošača.
Probajte med naših vrijednih radilica, od kojih su najpopularnijim lipa, šumski, cvjetni, kestenov i bagremov med.
Svaki od ovih medova predstavlja dragocjeni dar prirode, pružajući različite zdravstvene prednosti i užitke u okusu. Ako želite saznati više posjetite nas na Instagramu i Facebooku.