Od početka razvoja pčelinje zajednice do prvog vrcanja meda

Naše pčelinje zajednice započinju svoj razvoj već u drugoj polovici siječnja. U samo nekoliko mjeseci, od siječnja do svibnja, broj pčela u košnici može narasti 3-5 puta. Ključ za uspješno prezimljavanje pčela je snaga zajednice i čistoća košnice tijekom siječnja i veljače.

Pčele na košnici

Proljetni razvoj jedan je od najzahtjevnijih perioda za pčelare, jer je tada presudno osigurati optimalne uvjete za pčelinje društvo prije glavne paše. Redovito pratimo vremenske uvjete i stanje pčelinje paše te pravovremeno obavljamo sve potrebne intervencije. U ovom razdoblju, posebnu pažnju posvećujemo zdravstvenom stanju pčelinjih zajednica. Zajednice moraju biti zdrave i očišćene od varoe kako bi se osigurale maksimalno zdrave pčele za proljetnu pašu.

Zdrava pčelinja zajednica, s dobrom maticom, dovoljnim brojem pčela, te adekvatnim zalihama hrane i vode, osigurava uspješan razvoj i prinose tijekom paše. Kvaliteta matice igra ključnu ulogu u prezimljavanju, brzom razvoju i brojnosti pčela u košnici. Snaga zajednice nakon zime također je presudna za proljetni razvoj. Pčelinje zajednice mogu narasti do 40-45 tisuća pčela do početka cvjetanja bagrema u svibnju, što omogućava maksimalno iskorištavanje paše.

Za uspješan proljetni razvoj, svaka zajednica mora imati minimalno 8 kg meda u košnici. Kvalitetna hrana, poput perge (fermentirane peludi) i meda, ključna je za ishranu velikog broja larvi koje će se razviti u produktivne pčele.

Nedovoljan prostor može ograničiti proširenje legla i izazvati rojevni nagon, dok utopljavanje košnice u proljeće povoljno djeluje na razvoj legla, osobito kod slabijih i srednje jakih zajednica.

Hvatanje zalutalih pčela

Kada u svibnju konačno izvrcamo prvi med te godine, imamo na umu sav trud i pažnju uložene u pčelinjak od siječnja, pa čak i prije, tijekom pripreme pčela za zimovanje. Svaki korak u tom procesu doprinosi konačnom uspjehu i kvaliteti meda koji dolazi do naših potrošača.

Probajte med naših vrijednih radilica, od kojih su najpopularnijim lipa, šumski, cvjetni, kestenovbagremov med. 

Svaki od ovih medova predstavlja dragocjeni dar prirode, pružajući različite zdravstvene prednosti i užitke u okusu. Ako želite saznati više posjetite nas na Instagramu i Facebooku.